Gulden muntenVan de middeleeuwen tot aan 2002 was de gulden in Nederland een wettig betaalmiddel. Er zijn in die periode veel verschillende soorten guldens en daaraan gerelateerde munten verschenen, zoals 5 gulden munten en de 50 gulden munt.

Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken. Vergelijk spaarrentes en vormen. Klik hier >>

nieuwsitem De allereerste gulden munt werd geslagen in 1252 in het Italiaans Florence, waar ook de naam florijn van is afgeleid. In 1378 werd de Hollandse gulden van graaf Willem V in omloop gebracht. Daarna voerden verschillende vorsten hun eigen gulden munten in. Vanaf 1818 heeft elke Nederlands staatshoofd een of meerdere guldens gekregen met zijn of haar beeltenis erop. Vanaf deze tijd werden de guldens voornamelijk gemaakt van zilver en nikkel.

De laatste gulden munt in de geschiedenis werd geslagen in 2001. Dit was een speciale munt. Het Ministerie van Financiën had een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de themazijde van deze gulden. De winnaar van deze wedstrijd was Tim van Melis uit Gemert. Zijn tekening van een leeuw met twee vlaggetjes werd de beeltenis op de themazijde van de afscheidsgulden.

50 gulden munt

Naast de verschillende gulden munten zijn in de historie van de gulden ook andere aan de gulden gerelateerde munten uitgegeven. Bijvoorbeeld de 50 gulden munt. Deze munt werd geslagen van 1982 tot 1998 en werd tot 2001 als wettig betaalmiddel geaccepteerd. Deze eerste verscheen ter gelegenheid van de 200-jarige samenwerking tussen Nederland en de Verenigde Staten in 1982. Het was een zilveren munt met op de voorzijde een beeltenis van Koningin Beatrix en op de keerzijde een voorstelling van de Nederlandse Leeuw en de Amerikaanse Adelaar. Op alle negen 50 gulden munten die in Nederland zijn verscheen was de beeltenis van Koning Beatrix te zien.

De allerlaatste 50 gulden munt is uitgegeven in 1998 ter gelegenheid van het 350 jarig bestaan van de Vrede van Münster. Op de voorzijde stond Koningin Beatrix en op de keerzijde stond haar afdruk in spiegelbeeld, ook wel een incusum of misslag genoemd. Verder stond op deze zijde de tekst ‘Vijftig Gulden ◊ De vrede klinkt van hier de gehele wereld door ◊ Münster 1648’.

5 gulden munt

Ook zijn er in Nederland twee keer munten verschenen die de waarde van 5 gulden vertegenwoordig. De eerste munt was van goud. Na een paar uitgaven in de jaren vanaf 1825 werden de gouden munten uit de roulatie gehaald. Omdat de dubbele standaard werd vervangen door de zilveren standaard. Toen later de gouden standaard weer werd ingevoerd werd in 1912 nog een 5 gulden munt geslagen in een oplage van een miljoen.

Het tweede muntstuk met een waarde van vijf gulden werd sinds 1988 geslagen uit nikkel met een dunne bronscoating. De munt was kleiner dan een gulden, dikker en had een rand met kartels en het verzonken randschrift “God zij met ons”. Dit stuk werd tot en met 2001 ieder jaar geslagen.

Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
Omrekenen
Valuta calculator
Bedrag:
Van valuta:
Naar valuta:
Bereken
Resultaat:

Uitgelicht
"Top 10 Spaarrente"
Vergelijk alle banken. Vergelijk spaarrentes en vormen. Lees meer Lees meer
"Buitenlands geld bestellen met korting"
Bestel valuta online bij GWK Travelex en profiteer van 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers Lees meer Lees meer
"Goedkope autoverzekering"
Bespaar tot €300 p/j! Vergelijk nu 125 autoverzekeringen! Lees meer Lees meer

Achtergrond
Oud geld inwisselen
Sinds 1 januari 2002 heeft Nederland een nieuwe munteenheid, namelijk de euro. Mensen die nog steeds oude bankbiljetten (gulden) in hun bezit hebben, kunnen deze bij De Nederlandsche Bank verruilen voor euro’s. Lees meer Lees meer
Geld van zilver
Al sinds de oudheid worden veel munten van zilver gemaakt. Maar omdat zilver erg kostbaar was, worden munten tegenwoordig bijna nooit meer van zilver gemaakt. Zilveren tientjes worden echter nog wel geregeld uitgegeven als herdenkings- of jubilieummunt. Lees meer Lees meer