De invoering van de euro

Voor de invoering van de euro kun je eigenlijk niet echt spreken van één datum. In 1992 werd in Maastricht besloten tot een invoering van een gezamenlijke Europese munt, de euro. Vanaf 4 januari 1999 werden beurskoersen, de waarde van obligaties en opties aan de beurs weergegeven in euro’s. Munten en bankbiljetten werden op 1 januari 2002 gelijktijdig ingevoerd in twaalf landen die deel uitmaken van de Europese Unie.

Waarde euro bij invoering

Bij invoering zou de waarde van één euro gelijk zijn aan de waarde van één ECU. ECU staat voor ‘European Currency Unit’, ofwel ‘Europese rekeneenheid’. In 1999 werd besloten op welke datum de invoering van de euro zou gaan plaatsvinden. Naast de twaalf landen die deel uitmaken van de Europese Unie, werd de munt in 2002 ook ingevoerd in Monaco, San Marino en Vaticaanstad. De invoering van de euro mag de grootste monetaire omwisselingsoperatie aller tijden genoemd worden.

Datum invoering euro Nederland

De datum van de invoering van de euro in Nederland, is gelijk aan die van alle andere landen waar de munt is ingevoerd, namelijk op 1 januari 2002. Later zijn er nog landen aan het rijtje toegevoegd. Zo werd de euro op 1 januari 2007 de officiële munt van Slovenië. Cyprus en Malta volgden precies een jaar later, op 1 januari 2008 en op 1 januari 2009 werd de munt geïntroduceerd in Slowakije.

Vervolgens is de euro in 2011 ingevoerd in Estland. Buurland Letland volgde in 2014 en in 2015 werd de euro ingevoerd in Litouwen.

Wanneer zijn de eerste euro’s geslagen?

Jaren voordat de munt officieel werd ingevoerd, is reeds begonnen met het slaan van euromunten. Om die reden bestaan er munten met daarop het jaartal 1999, 2000 of 2001. Onder andere België, Finland, Nederland, Frankrijk en Spanje besloten de munten te bedrukken met het jaar waarin ze geslagen zijn. Landen die hier niet voor hebben gekozen, hebben munten van voor 2002, bedrukt met het jaartal 2002.

Uiterlijk euromunten

Alle euromunten hebben een nationale en een gemeenschappelijke zijde. Zoals de naam al doet vermoeden is de gemeenschappelijke zijde in alle eurolanden identiek. Hier wordt de waarde van de munt getoond. Elk ontwerp laat een kaart van Europa zien en ook de twaalf sterren van de EU maken deel uit van het ontwerp. Wat betreft de nationale zijde (de kopzijde) van de munt mag elk land afzonderlijk bepalen welke symbolen en tekst er gebruikt worden. De symbolen mogen echter niet jaarlijks worden herzien, maar uitsluitend tegelijkertijd met het wisselen van de gemeenschappelijke zijde. Een uitzondering op deze regel wordt gevormd door de monarchieën en het Vaticaan. Deze mogen de nationale zijde aanpassen wanneer er een troonswisseling plaatsvindt.

Speciale euromunten

Naast de reguliere euromunten, zijn er ook speciale herdenkingsmunten in de landen die de euro gebruiken. Er zijn twee soorten herdenkingsmunten. De ene soort kan overal gebruikt worden en heeft een waarde van twee euro, de andere zijn alleen nationaal te gebruiken en vertegenwoordigen afwijkende waardes zoals 5, 10, 20, 25, 50 en 100 euro.