Het muntenhuis: de slagers van de muntIn een munthuis worden de munten van een land geslagen. Bijna ieder land heeft een eigen nationaal munthuis waar dit gebeurt. In Nederland is dit van oorsprong de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Hier worden ook de munten en bankbiljetten van de Nederlandse Antillen, Aruba en Suriname geslagen en gedrukt. Incidenteel worden hier ook munten voor Luxemburg, Malta en Slovenië geslagen.

Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken. Vergelijk spaarrentes en vormen. Klik hier >>

nieuwsitem

Alleenrecht

De Nederlandse munt is sinds 1807 de enige instantie de het Nederlandse geld mag slaan en drukken. In Middeleeuwen hadden veel grote handelssteden hun eigen munthuis, maar omdat dit tot een omslachtige administratie leidden, is onder leiding van Koning Napoleon destijds besloten het slaan van munten onder te brengen bij één instantie.

Staatsbedrijf

Nadat in 1814 de Republiek der Nederlanden werd gesticht, werd het munthuis omgedoopt tot de Rijksmunt. In 1902 kwam deze instelling onder toezicht van het Ministerie van Financiën te staan en tien jaar later werd het een officieel staatsbedrijf. Sinds 1994 is de Koninklijke Nederlandse Munt een zelfstandig bedrijf waarvan de staat voor honderd procent aandeelhouder is. Sindsdien houdt het munthuis zich ook bezig met commerciële activiteiten, zoals muntenhandel en het beheren van het geldmuseum dat in hetzelfde gebouw is gevestigd.

3D-techniek

In mei 2010 bracht de Koninklijke Nederlandse Munt een munt uit die was geslagen met 3D lasergestuurde technologie. Dat was het Max-Havelaar vijfje. Op de voorzijde staat een portret van Koningin Beatrix en op de keerzijde is de eerste alinea van het boek van Multatuli te lezen. Door de lasergestuurde graveermethode is extreem verfijnde detaillering mogelijk.

Buitenlandse munthuizen

De meeste landen hebben, net als Nederland maar één nationaal muntenhuis. In België is dit de Koninklijke Munt van België die gevestigd is in Brussel. Maar de US Mint heeft, bijvoorbeeld, verschillende vestigingen verspreid over de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor is gevestigd in Washington DC, de andere vestigingen staan in Philadelphia, Pennsylvania, Denver en Colorado.

Ambulant

Sommige kleinere landen hebben geen eigen munthuizen. Luxemburg laat haar munten bijvoorbeeld slaan bij de Staatsmunt van Frankrijk, de Koninklijke Nederlandse munt en de Koninklijke Munt van België. Zij fungeren als ambulante munthuizen voor Luxemburg.

Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
Omrekenen
Valuta calculator
Bedrag:
Van valuta:
Naar valuta:
Bereken
Resultaat:

Uitgelicht
"Top 10 Spaarrente"
Vergelijk alle banken. Vergelijk spaarrentes en vormen. Lees meer Lees meer
"Buitenlands geld bestellen met korting"
Bestel valuta online bij GWK Travelex en profiteer van 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers Lees meer Lees meer
"Goedkope autoverzekering"
Bespaar tot €300 p/j! Vergelijk nu 125 autoverzekeringen! Lees meer Lees meer

Achtergrond
Geldkoersen bepalend voor handel
De koersen van vreemd geld zijn erg bepalend voor de economie in een land. Deze geldkoersen beïnvloeden de internationale handel en daarom proberen overheden de koersen van hun geld vaak met allerlei maatregelen te beïnvloeden. Lees meer Lees meer
Oude valuta inwisselen
Met oude valuta kunt u niet meer betalen. Het zijn munten die in de loop der tijd zijn vervangen door een nieuwe munteenheid. Sinds de introductie van de euro, zijn veel valuta geen wettig betaalmiddel meer. Het is van de muntsoort afhankelijk of u deze nog kunt inwisselen. Lees meer Lees meer