Oude muntenDe geschiedenis van geld is eeuwenoud. De eerste munten stammen, voor zover wij weten, uit 634 voor Christus. De oude muntstukken waren gemaakt (en niet geslagen) van elektrum. Dit is een natuurlijke legering van goud en zilver. De eerste munten zagen eruit als ovale boontjes waarop een afbeelding gegraveerd stond.

Buitenlands geld bestellen met korting. Profiteer alleen online van 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers Klik hier >>

nieuwsitem Historisch gezien worden munten gemaakt van twee soorten metaal, namelijk goud en zilver. Deze metalen worden gelegeerd met een hoeveelheid koper. In de wereld bestaan er drie onafhankelijke munttradities. Hieronder treft u een korte omschrijving van de verschillende tradities:
  • Ten eerste bestaat er de Chinese traditie. Deze traditie vindt zijn oorsprong in de tijd van de Strijdende Krachten. Bij de Chinese traditie worden munten gegoten.
  • De tweede traditie is de Indische traditie. Hierbij wordt een metalen staaf in kleine plakjes gesneden en van inkepringen voorzien.
  • Tot slot is nog de westerse traditie. Deze traditie komt waarschijnlijk uit Klein-Azië. Bij deze traditie worden de munten geslagen. Vervolgens wordt in de munt een afbeelding geperst.

Griekse munten

Rond 550 voor Christus werden de eerste munten geproduceerd door Griekse stadstaten. Veruit de meeste oude Griekse munten zijn gemaakt van zilver. Een bekende munt is de Drachme. De munt wordt ook wel drachmon genoemd. De naam Drachme komt van het oud Griekse woord Drakhme. Dit woord betekent een handvol.

Romeinse munten

Een bekende Romeinse munt is solidus. De munt was gemaakt van goud. De munt werd rond het jaar driehonderd ingevoerd Constantijn de Grote. De munt werd ongeveer tot in de 10e eeuw gebruikt. De naam solidus is ouder dan de munt zelf. Het woord soldaat is van de naam afgeleid. Een andere bekende Romeinse munt is de aureus. Deze munt was de voorloper van de solidus. Ook deze munt was gemaakt van goud. De aureus werd voor het eerst geslagen onder Sulla. Het was echter Julius Caeser die de munt frequent begon te slaan. Tijdens zijn leiderschap werd het gewicht van de oude munt vastgesteld op ongeveer 8 gram. Later werd het gouden muntstuk lichter. De aureus is een zeer populaire munt onder muntverzamelaars. Het gouden muntstuk is een gewild object onder verzamelaars. Bedragen van duizend of meer zijn zeker geen uitzondering.

Oude Nederlandse munten

Voor de invoering van de euro werd in Nederland met guldens betaald. De geschiedenis van de gulden brengt ons terug naar het jaar 1252. De eerste gulden werd florijn genoemd. Op de ene kant stond een afbeelding van de stadspatroon Sint Jan De Doper. Op de andere kant van de munt stond een lelie. Deze bloem is het wapen van de Florence. Naast guldens werden in Nederland ook dukaten geslagen. De allerlaatste gulden werd in 2001 geslagen. Deze speciale ‘afscheidsgulden’ werd ontworpen door Tim Melis uit het Brabantse Gemert.

Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
Omrekenen
Valuta calculator
Bedrag:
Van valuta:
Naar valuta:
Bereken
Resultaat:

Uitgelicht
"Top 10 Spaarrente"
Vergelijk alle banken. Vergelijk spaarrentes en vormen. Lees meer Lees meer
"Buitenlands geld bestellen met korting"
Bestel valuta online bij GWK Travelex en profiteer van 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers Lees meer Lees meer
"Goedkope autoverzekering"
Bespaar tot €300 p/j! Vergelijk nu 125 autoverzekeringen! Lees meer Lees meer

Achtergrond
Valutatrading
Op de markt van valutahandel worden dagelijks biljarden dollars omgezet. Het aantal handelaren op deze markt is groot om forex handel erg toegankelijk is en er snel ingespeeld kan worden op actuele koersschommeling. Op valuta.nl kunt u alles lezen over valutahandel en hoe u zelf kunt handelen markt. Lees meer Lees meer
Vaticaanse euromunten
Vaticaanse euromunten bestaan, omdat Vaticaanstad de bevoegdheid heeft de euro als nationale munteenheid te hanteren en zelf ook euromunten te slaan. De Vaticaanse euromunten zijn gewild onder verzamelaars Lees meer Lees meer