Zilveren munten

De eerste munten die rond 600 voor Christus werden geslagen in Lydië (nu West-Turkije) van een mengsel van zilver en goud, electrum genaamd. Maar omdat nooit precies duidelijk was hoeveel goud of zilver er in de munt zat, was ook niet met zekerheid te zeggen hoeveel een munt waard was. Daarom worden vanaf 550 voor Christus steeds meer munten van goud of zilver gemaakt.

Zilveren guldens

Een van de eerste zilveren guldens in de Nederlands geschiedenis is de zilveren carolus die in 1582 door Karel de Grote V is uitgegeven. Vanaf de negentiende eeuw werden de Nederlandse guldens bijna altijd van zilver gemaakt. In die tijd hanteerde Nederland de zilverstandaard. De Nederlandse guldens was daardoor net zoveel waard als zijn nominale waarde in zilver.

Omsmelten van zilveren munten

Probleem was wel dat de Nederlandse gulden in Nederlands-Indië meer waard was, omdat de zilverprijs in het oosten hoger lag. Daardoor werd het zilveren geld vaak omgesmolten, zodat men er een hogere prijs voor kon krijgen dat wat het metaal als munt waard was. Daarom werd het zilvergehalte in de guldens verminderd. In 1967 werd de zilveren gulden vervangen door een nikkelen munt. Ook de andere Nederlandse munten werden vanaf die tijd gemaakt van een mengeling van metalen zoals koper, nikkel en messing. En ook met de komst van de euro wordt er nog steeds voor gezorgd dat de munt meer waard dan het metaal waar het van is gemaakt.

Zilveren tientje

Tussen 1970 en 2001 zijn in Nederland zeven zilveren tientjes geslagen. De eerste in 1970 was een munt ter gelegenheid van de naoorlogse wederopbouw van Nederland met het thema ‘ Nederland Herrijst’ . Op de voorzijde van deze munt staat een beeltenis van koningin Juliana die naar rechts kijkt en op de muntzijde staat een naar links kijkende koningin Wilhelmina.

In 1973 verscheen nog een zilveren tientje ter ere van het zilveren regeringsjubileum van koningin Juliana. Daarna werd deze munt pas in 1994 weer nieuw leven ingeblazen met het zilveren tientje ter ere van het 50-jarig bestaan van de Benelux. Ieder daarop volgend jaar, behalve in 1998, is een nieuw zilveren tientje uitgegeven. De laatste werd geslagen in 1999 ter ere van de millenniumwisseling. Op beide zijden staan twaalf ellipsvormige ringen en een klein portret van koningin Beatrix.

Zilveren 10 euro munten

Sinds 2002 zijn nog drie Nederlandse zilveren tien euro munten verschenen. De eerste ter ere van het huwelijk tussen kroonprins Willem-Alexander en prinses Maxima in 2002; vervolgens ter ere van de geboorte van prinses Amalia in 2003 en het zilveren van regeringsjubileum van koningin Beatrix 2005.