Oud geld

Tot begin 2002 waren onze portemonnees gevuld met guldenmunten en guldenbankbiljetten. De eerste maand van 2002 kon met zowel guldens als euro’s betaald worden. Het wisselgeld bestond wel altijd uit euromunten in plaats van guldens. Na 28 januari 2002 mocht er niet meer met guldens betaald worden.

Oud geld inwisselen

Oude Nederlandse biljetten zijn nog steeds wel inwisselbaar bij De Nederlandsche Bank. Het briefgeld mag tot 2032 omgeruild worden naar euro’s. Als je oud geld omwisselt, wordt gerekend met de officiële vaste koers: EUR 1 = NLG 2,20371. Dit houdt in dat een oud bankbiljet van een tientje ongeveer 4,50 waard is. De Nederlandsche Bank brengt geen kosten in rekening voor het omwisselen van oud geld.

Oud geld verkopen

Heb je nog oude gulden munten in de kast liggen? Dit geld is niet meer inwisselbaar. Je kunt oud geld verkopen aan handelaren en verzamelaars van oude munten. Zo levert je oude geld toch nog wat op. Zilveren guldenmunten zijn om te wisselen bij de Koninklijke Nederlandse Munt of munthandelaren.

Oud geld omwisselen buitenland

Bankbiljetten en munten uit de elf andere eurolanden (Duitsland, Italië, Griekenland, Frankrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Finland, België, Ierland, Portugal en Spanje) konden, in ons land, tot uiterlijk 1 april 2002 kosteloos worden omgewisseld bij de banken.

Vandaag de dag zijn deze oude valuta niet meer in Nederland inwisselbaar, maar vaak nog wel in het land van herkomst. Wie bijvoorbeeld nog veel Spaanse peseta’s, Franse franks, Duitse marken of Italiaanse lires in de kast heeft liggen, kan deze bij de centrale bank in het land van herkomst nog omwisselen naar euro’s. Muntgeld is in veel landen niet meer inwisselbaar. Uitzonderingen hierop zijn: Slovenië (tot 13 december 2016), Italië (tot 29 februari 2012) en Finland (tot 29 februari 2012). Oud geld inleveren uit het buitenland kan nog vaak wel, alleen dus niet meer in Nederland.

Mopperen

De eerste jaren na de invoering van de nieuwe munt rekende veel Nederlanders hun aankopen nog altijd terug naar de gulden. Men vond dat de nieuwe munt ervoor zorgde dat alles veel duurder was geworden. Inmiddels klagen we nog steeds over de prijzen, alleen rekenen we niet meer massaal terug.

Invoering euro

Giraal werd de euro op 1 januari 1999 ingevoerd. Vanaf toen was het mogelijk om bij bankoverschrijvingen of cheque betalingen in euro’s af te rekenen. De chartale invoering vond op 1 januari 2002 plaats. Vanaf die datum kon er overal met euromunten en eurobankbiljetten betaald worden.

Redenen invoering euro

De euro werd destijds om een aantal redenen ingevoerd. Zo moest de gemeenschappelijke munt een eind maken aan de sterk fluctuerende wisselkoersen en een belangrijke valuta worden op de wereldmarkt. Volgens de Europese Unie moest de euro vergelijkbaar worden met de Amerikaanse dollar en de Japanse yen. Daarnaast moest de euro ervoor zorgen dat het eenvoudiger werd om prijzen te vergelijken. Daarnaast had de Europese Unie voor ogen dat de munt zou bijdragen aan een stabiele, duurzaam groeiende economie in de deelnemende EU landen.