Vreemd geld

Ga je op vakantie of zakenreis buiten de eurozone? Dan krijg je te maken met vreemd geld. Het is dan verstandig om voor vertrek alvast de koers van de valuta van het land te raadplegen. Ook kun je thuis alvast wat euro’s naar het betreffende buitenlands geld omwisselen. Niet in elk land kun je namelijk even gemakkelijk vreemd geld opnemen met je bankpas.

Vreemd geld omrekenen

Om een beeld te vormen van de kosten die je tijdens de reis zult maken, is het handig om thuis alvast wat bedragen zoals hotelkosten om te rekenen. Dit kan op met de calculator Valuta.nl. Zowel voor buitenlands geld van landen binnen als buiten Europa zijn hier actuele koersen te vinden.

Commissie

Als je geld wisselt bij een bank of wisselkantoor, merk je vaak dat zij niet de actuele koers hanteren. Banken en wisselkantoren rekenen bijna altijd een commissie of provisie voor het wisselen van vreemd geld. Dat kan een vast bedrag zijn of een percentage van het bedrag je wisselt. Bij het kopen en verkopen van vreemd geld, worden deze kosten in mindering gebracht op het bedrag dat je ontvangt.

Buitenlands geld pinnen

In de grote steden in het buiteland kun je vaak gewoon geld opnemen bij een pinautomaat. De meeste banken brengen voor het opnemen van vreemd geld meestal wel extra kosten in rekening per opname. Toch is het in verband met diefstal ook niet verstandig om in een keer veel geld op te nemen.

Let op: Als je buiten Europa reist, moet je meestal eerst bij je eigen bank de mogelijkheid om buiten Europa te pinnen activeren. Anders kun je met je bankpas geen geld opnemen of betalingen doen tijdens je vakantie.

Vreemd geld wisselen tegen een gunstige koers

Bij grote banken waar veel geld gewisseld wordt, worden vaak 2 prijzen genoemd. De ene gaat over de prijs die je betaalt voor een munt en de andere is de prijs die je ontvangt als je de munt inlevert. De genoemde prijzen geven meestal aan hoeveel je betaalt en ontvangt voor een munt van de vreemde valuta. Bijvoorbeeld hoeveel euro’s je krijgt voor een Amerikaanse dollar. Als je vreemd geld koopt, is het verstandig om altijd de hoge koers te kiezen en bij het verkopen van buitenlands geld kunt je het beste de lage koers kiezen.

Buitenland

Bij geld wisselen in het buitenland is het altijd aan te raden dat in grote steden te doen. In dorpen en afgelegen gebieden zijn vaak weinig mogelijkheden om te wisselen, het is erg tijdrovend en de gehanteerde koersen zijn vaak ook erg ongunstig. Ook is het verstandig om van te voren te bekijken met welke valuta, cheques of creditcards je het beste uit de voeten kunt in een land. In sommige landen worden alleen maar kleine bedragen geaccepteerd.