Valuta geldkoersenDe koers van een munt is de waarde van een bepaalde valuta uitgedrukt in een andere munt. Bijvoorbeeld de koers van de Amerikaanse dollar uitgedrukt in euro’s. Deze koersen zijn erg bepalend voor het verloop van de internationale handel en de economie van een land. De belangrijkste vreemd geld koersen zijn, naaste de euro, die van de Amerikaanse dollar, de Britse pond, de Japanse yen, omdat hierin het meeste handel gedreven wordt.

Top 10 Spaarrente. Vergelijk alle banken. Vergelijk spaarrentes en vormen. Klik hier >>

nieuwsitem De koers van een munt wordt bepaald door vraag en aanbod op de valutamarkt. Als de vraag groter is dan het aanbod zal de wisselkoers stijgen. Dat heet appreciatie. Is het aanbod echter groter dan de vraag, dan zal de koers dalen, wat depreciatie wordt genoemd.

Ook kunnen wisselkoersen veranderen door zogenoemde kapitaalstormen tussen landen. Wanneer een Nederlands bedrijf investeert in het buitenland wordt er geïnvesteerd in het buitenland en zal de vraag naar de valuta van dat land toenemen. Hierdoor zal de koers van dit geld toenemen.

Er zijn verschillende websites die mogelijkheid aanbieden om geldkoersen om te rekenen. Het is echter bijna nooit mogelijk om vreemd geld om te wisselen tegen de aangeven koers. Banken en wisselkantoren zullen bijna altijd een commissie rekenen. Naarmate de valuta die betrokken zijn bij de wissel een groter aandeel hebben in het handelsverkeer zullen de marges tussen de aan- en verkoopkoers die gehanteerd worden kleiner zijn.

Veel wisselkoersen zijn wisselend of flexibel dat betekent dat de wisselkoersen van de valuta's van minuut tot minuut kunnen veranderen als gevolg van internationale handel. Sommige wisselkoersen worden via een overeenkomst tussen landen vastgelegd en kunnen niet variëren. Landen met minder sterke economieën die graag internationale handel willen drijven, garanderen soms een vaste wisselkoers met de Amerikaanse dollar. Zo’n koppeling is vaak moeilijk vol te houden omdat er grote verschillen ten opzichten van de groei van het bruto nationaal product, inflatie, rentestanden en kunnen ontstaan.

Globaal kunnen er vijf soorten wisselkoersen worden onderscheiden. Gerangschikt naar de mate van ingrijpen door monetaire autoriteiten zijn dit: zwevende wisselkoersen, beheerst zwevende geldkoersen, vaste koersen, veelvuldige wisselkoersen en vaste geldkoersen met volledig gereglementeerd handels- en betalingssysteem.

Bij zwevende wisselkoersen interveniëren de monetaire autoriteiten niet en zijn de risico’s in de internationale handel groot. En bij vaste wisselkoersen met een volledig gereglementeerd handels- en betalingssysteem is de werking van vraag en aanbod volledig uitgesloten. De overheid legt de wisselkoers vast los van de marktprijzen en ze zorgt ervoor dat de betalingsbalans steeds in evenwicht is. Hiermee wordt de internationale handel aan banden gelegd.

Stem / voeg toe: nujij.nl ekudos msn-reporter delecious.com digg google
Omrekenen
Valuta calculator
Bedrag:
Van valuta:
Naar valuta:
Bereken
Resultaat:

Uitgelicht
"Top 10 Spaarrente"
Vergelijk alle banken. Vergelijk spaarrentes en vormen. Lees meer Lees meer
"Buitenlands geld bestellen met korting"
Bestel valuta online bij GWK Travelex en profiteer van 0% provisie en de beste GWK Travelex wisselkoers Lees meer Lees meer
"Goedkope autoverzekering"
Bespaar tot €300 p/j! Vergelijk nu 125 autoverzekeringen! Lees meer Lees meer

Achtergrond
Vreemd geld omrekenen en wisselen
Met de komst van de euro is geld wisselen binnen de eurozone overbodig geworden. Maar voor reizen naar andere landen is het nog wel nodig om buitenlands geld te wisselen en koersen om te rekenen. Lees meer Lees meer
Oud geld inleveren
Heeft u nog oud buitenlands briefgeld in uw bezit? De kans is groot dat u dit geld nog mag inwisselen in het land van herkomst. Bij de verschillende centrale banken bestaat de mogelijkheid om oud briefgeld om te ruilen naar euro’s. Lees meer Lees meer