Euromunten

De euro is de officiële munteenheid binnen de eurozone. De munt werd in 2002 op de markt gebracht. Jaren voordat de munt in gebruik werd genomen, werd begonnen met het slaan van de munten. De eerste euro munten dateren daarom al uit 1999.

Achterzijde bij alle euromunten gelijk

De achterzijde van de verschillende euromunten is overal hetzelfde. Er staat een afbeelding van Europa op en de waarde van de munt in cijfers. De voorkant verschilt per deelnemend land. Er bestaan gangbare euromunten van één, twee, vijf, tien, twintig en vijftig eurocent en er zijn muntstukken van één en twee euro. Hieronder vind je een omschrijving van een aantal euromunten uit verschillende landen.

Euromunten Nederland

In Nederland staat de toenmalige koningin Beatrix op alle euromunten die tot 2014 zijn geslagen afgebeeld. Sinds 2014 worden in Nederland euromunten geslagen met een beeltenis van Koning Willem Alexander.

Euromunten Frankrijk

Frankrijk kent drie verschillende euro ontwerpen. De muntstukken van één, twee en vijf cent zijn ontworpen door Fabienne Courtiade. Op deze munten staat een afbeelding van Marianne, een nationaal symbool in Frankrijk. De ontwerper van de munten van tien, twintig en vijftig cent is Laurent Jorio. Op deze muntstukken staat de zaaister afgebeeld. Joaquim Jimenez is verantwoordelijk voor het ontwerp van de één en twee euro munten. Hierop staat onder meer de Franse wapenspreuk ‘Liberté, égalité, fraternité’ geschreven.

Euromunten Duitsland

Onze oosterburen hebben ook drie verschillende afbeeldingen op het muntgeld staan. Rolf Lederbogen is verantwoordelijk voor het ontwerp van de één, twee en vijf eurocent munten. De muntjes van tien, twintig en vijftig cent zijn ontworpen door Reinhart Heinsdorff. De munten één en twee euro zijn door twee ontwerpers vormgegeven. Heinz Hoyer en Sneschana Russewa-Hoyer zijn hier samen verantwoordelijk voor.

Euromunten België

In België staat de toenmalige koning Albert de Tweede op alle muntstukken afgebeeld die tot 2014 werden geslagen. Sinds 2014 is in België Koning Filip aan de macht. Zijn beeltenis staat dan ook op alle euromunten die sinds 2014 worden geslagen.

Speciale euromunten

Naast de gangbare munten worden af en toe ook speciale euromunten uitgegeven. Deze gelegenheidsmunten zijn een ware lust voor verzamelaars. Oostenrijk kent bijvoorbeeld een vijf euromunt met daarop een afbeelding van een snowboarder. Deze munt is in 2010 uitgegeven. Ook Nederland kent een aantal speciale munten. Zo bestaat er onder meer een 5 euro munt met daarop een afbeelding van Vincent van Gogh. Deze speciale munt werd in 2003 uitgegeven. De Nederlandse gelegenheidsmunten worden verkocht in postkantoren, deelnemende postwinkels en munthandelaren.