Valuta rekening

Als je als ondernemer zaken doet met landen met een andere munteenheid kan je ‘valutarisico’ lopen. Een van de middelen om het effect van koersschommelingen zoveel mogelijk tegen te gaan, is de vreemd valuta rekening.

Wat is een vreemde valuta rekening?

Een valutarekening is een bankrekening in een andere dan de eigen valuta. Daarom wordt deze ook wel een vreemd geld rekening of vreemde valuta rekening genoemd. Op deze rekening staat geen saldo in euro’s maar in US dollars.

De vreemde valuta rekening houd je aan naast je gewone eurorekening. Hiermee bespaar je op margeverlies tussen aan- en verkopen voor vreemde valuta en hoef je geen uitzonderlijke termijntransacties te sluiten. Een vreemde valutarekening kan alleen gebruikt worden voor girale transacties. Contant geld storen is vaak niet mogelijk. Bij eenzijdige betalingen kun je ook een vreemde valutarekening openen. Let dan wel op het valutarisico over het ontstane saldo.

Rekening in vreemde valuta als beleggingsinstrument

Een valutarekening kan ook als beleggingsinstrument worden gebruikt. Dit wordt interessant als er een hogere rente wordt uitgekeerd in de ontvangen valuta dan in de valuta waarmee wordt betaald. Bij consumptie in euro’s en een vreemde valuta rekening in dollars, kunnen deze dollars worden omgewisseld voor Japanse yen als de yen gunstig staat tegenover de dollar zonder dat de koers van de euro hierbij een rol speelt.

Een voordeel van de vreemd geldrekening is dat de nieuw aangekochte yen stijgen in waarde tegenover de dollar en de rente nog steeds interessant is na aftrek van de kosten voor de aankoop van de dollars.

Ook kan het bij meerdere inkomsten in een vreemde valuta interessant zijn om ze op te sparen en in een keer om te wisselen dan telkens in de kosten te dragen voor omwisseling van de kleine transacties.

Risico’s van een vreemd geld rekening

Maar er zijn natuurlijk ook risico’s verbonden aan de vreemd geld rekening als beleggingsinstrument. Aan het omwisselen van de valuta voor de andere zijn kosten verbonden. Zeker voor kleinere bedragen zijn deze vaak hoog. Deze hoge instapkosten maakt een hogere rente op bijvoorbeeld een termijnrekening in dollars heel vlug minder rendabel. Ook een daling van de aangekochte munt ten opzichte van de munt waar de consumptie in gedaan wordt, kan er voor zorgen dat een hogere rente er niet tegen opweegt.