Duitse Mark

Voor de euro werd ingevoerd, betaalde je in Duitsland met de Duitse Mark. Dit was van 1948 tot 2012 de nationale munteenheid van onze oosterburen. Er waren Duitse munten van 0,01, 0,02, 0,05, 0,10, 050, 1,00 en 2,00 in omloop. De twee munten met de laagste waarde waren koper van kleur, terwijl de muntstukken van 0,05 en 0,10 DM bronskleurig zijn. De overige munten zijn zilverkleurig.

Niet alleen in Duitsland werd met de Duitse mark betaald, ook in andere landen kon je met deze munt afrekenen. Hyperinflatie en prijsstijgingen in Servië zorgde ervoor dat Montenegro op 2 november 1999 de Duitse mark invoerde. Dit was in samenwerking met de Duitse Bundesbank. In 2002 verving Montenegro net als Duitsland de mark door de euro.

Oud Duits geld - Reichsmark en oorlogen

Een aantal jaren nadat de vereniging van Duitsland had plaatsgevonden, ontstond een gezamenlijke geldeenheid. Dit was de mark van 1876. Tot 1914 stond de Duitse mark voor een gewichtseenheid in goud. Hetzelfde gold destijds voor de Franse frank en de Engelse pond. Een Duitse mark stond gelijk aan 1/2790 kg fijn goud.

De Eerste wereldoorlog (1914 – 1918) en de daarop volgende hyperinflatie zorgden voor een verandering. Er werd steeds vaker onderscheid gemaakt tussen Goldmark (rekeneenheid) en de Papierenmark. De Papierenmark werd al snel minder waard. Dit was een van de redenen waarom de oude mark werd vervangen door de Rentenmark in 1923. Deze mark was echter een kort leven beschoren. In 1924 verving de Reichsmark de Rentenmark.

Een aantal jaren na het verstrijken van de Tweede Wereldoorlog (1940 – 1945), kreeg Duitsland wederom een nieuwe munt. In 1948 werd de Deutsche Mark officieel ingevoerd. Na de Tweede Wereldoorlog klom Duitsland weer snel uit het dal. De Deutsche mark werd in rap tempo een belangrijke munteenheid.

Duits Geld in Oost Duitsland

Oost Duitsland nam niet deel aan de Deutsche mark. Zij hadden hun eigen munt. De munteenheid van Oost Duitsland werd de mark der DDR genoemd. De West Duitser noemde deze munt ook wel de Ostmark. De munt was tot aan de val van de muur in 1989 het wettige betaalmiddel in Oost Duitsland. De munt werd afgekort met de letters DDM. Na de hereniging van Oost en West Duitsland in 1990 werd de Oost Duitse mark geschrapt en kon in heel Duitsland met de gewone Deutsche mark betaald worden.

Duitse munten vervangen door de euro

Met de invoering van de euro kwam een einde aan de Duitse mark. Sinds 2002 kun je in heel Duitsland met de euro betalen. Nederlanders die een dagje naar Duitsland gaan, hoeven dus geen munten meer om te wisselen.