Herdenkingsmunt

Een land dat deelneemt aan de euro heeft het recht om jaarlijks een speciale herdenkingsmunt te slaan. Er bestaan herdenkingsmunten van 2 en 5 euro. Er zijn inmiddels al verschillende speciale herdenkingsmunten uitgegeven door de eurolanden. Met deze speciale munten worden bijvoorbeeld verjaardagen van historische gebeurtenissen herdacht. Het ontwerpen als ook het uitgeven van de munten valt onder de bevoegdheid van het betreffende land.

Elke herdenkingsmunt is ook gewoon een officieel betaalmiddel binnen Europa. De betekent dat de munten vrij gebruikt kunnen worden. Hieronder vind je een aantal korte omschrijvingen van de verschillende munten.

2 euro herdenkingsmunt Griekenland

Het eerste land dat een officiële herdenkingsmunt uitgaf, was Griekenland. De munt werd ter gelegenheid van de Olympische Spelen geslagen. Het land organiseerde in 2004 het populaire sportevenement. Op de 2 euro herdenkingsmunt staan de Olympische ringen, een discuswerper en het jaar van de spelen afgebeeld. Niet alleen Griekenland kwam in 2004 met een herdenkingsmunt, ook Vaticaanstad, Italië, San Marino, Finland en Luxemburg brachten een speciale herdenkingsmunt uit.

Andere 2 euro herdenkingsmunten

In 2010 zijn verschillende herdenkingsmunten uitgeven ter waarde van 2 euro. Portugal kwam bijvoorbeeld met een speciale munt ter nagedachtenis van het oprichten van de Portugese republiek in 1910. Slovenië kwam dit jaar eveneens met een herdenkingsmunt. Met deze speciale munt wordt de 200ste verjaardag van de botanische tuin in Ljubljana gevierd. Italië bracht in 2010 een munt uit ter nagedachtenis 200ste geboortedag van de graaf van Cavour.

In 2012 zijn ook verschillende bijzondere 2 euromunten uitgegeven. Bijna alle toenmalige eurolanden hebben in dat jaar een speciale munt uitgegeven ter gelegenheid van het 10-jarig bestaan van de euro.

Euro herdenkingsmunten in Nederland

Nederland heeft ook verschillende speciale munten uitgegeven. Ter ere van het huwelijk van kroonprins Willem Alexander en Maxima werd een speciale munt geslagen. Deze huwelijksmunt heeft een nominale waarde van tien euro. De huwelijksmunt is ontworpen door Hans van Houwelingen. Op de zilveren munt staat een dubbel portret Willem Alexander en Maxima.

In het jaar 2003 werd er een speciale munt geslagen ter ere van Vincent van Gogh. De waarde van de zilveren munt bedraagt vijf euro. De munt werd geslagen ter ere van de 150e geboortedag van de schilder. Op de ene zijde van de munt staat een afbeelding van onze koningin, terwijl op de andere kant de beeltenis van Vincent van Gogh staat. De munt is ontworpen door Karel Martens.

Een andere Nederlander die zijn eigen munt kreeg, is Max Havelaar. Deze speciale munt werd in 2010 geslagen. Op de euromunt staat een afbeelding van onze koningin en in miniletters de beginzinnen van het boek Max Havelaar. De munt werd ontworpen door Eelco Brand.

In 2014 zijn in Nederland nog speciale euromunten uitgegeven ter ere van de troonswisseling. Op deze munt staat een dubbelportret van de voormalige koningin Beatrix en de huidige koning Willem Alexander.